Tiggerfoundation.nl

Hond trainen : enkele basisprincipes

Hond
Naast de kat, het konijn, de hamster en goudvissen blijft de hond één van de populairste huisdieren in België. Natuurlijk is het verstandig om je nieuwe hond te trainen. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Hoe leer je je hond wat mag en wat niet mag? Moet je goed gedrag belonen? Of focus je best op de bestraffing van stout gedrag? Wij schetsen hier voor jou enkele basisprincipes bij het trainen van je hond.

Een nieuwe thuis, nieuwe regels


Wanneer je een hond in huis haalt, kies je voor een gezelschapsdier dat vaak veel energie heeft. Honden zijn dieren die je veel liefde kunnen geven, maar die inderdaad ook de nodige aandacht en training vereisen. Het gebeurt helaas maar al te vaak dat gefrustreerde baasjes hun hond naar een asiel brengen of ergens achterlaten. ‘Het was een stoute hond’, is een verklaring die je dan vaak hoort. In vele gevallen had zo’n euvel echter verholpen kunnen worden door de juiste training. Wanneer je ervoor zorgt dat een hond bij jou een nieuwe thuis vindt, moet je immers ook de verantwoordelijkheid durven nemen om het dier degelijk te trainen.

Goed gedrag belonen


Het is een typische menselijke eigenschap om de aandacht te vestigen op dingen waarvan we niet houden. Wanneer een werknemer bijvoorbeeld iets fout doet, zal zijn werkgever hem vaak wijzen op zijn vergissing. Iemand een complimentje geven, ligt echter veel gevoeliger. Zo is een gebrek aan waardering een vaak gehoorde klacht van werknemers op de werkvloer. Bij het trainen van een hond gaat het vaak net zo. Het is makkelijk om je dier even apart te zetten wanneer het op de vloer heeft geplast. Je hond als beloning een snoepje geven, wanneer hij niet geblaft heeft naar een andere hond, gebeurt veel minder frequent. Toch is het precies de beloning die erg belangrijk is bij een goede training van je hond. Door goed gedrag te belonen, zal je hond immers veel sneller begrijpen wat je van hem verlangt. Zo creëer je een duurzame relatie met je huisdier. De hond doet wat je van hem vraagt, en met een kleine beloning toon jij appreciatie voor zijn gedrag. Natuurlijk mag je daarin ook niet overdrijven. Zo is het na een tijdje vanzelfsprekend dat je hond niet meer in huis zijn behoefte doet. Hem jarenlang elke dag een snoepje geven omdat hij het tapijt niet vervuilt, is dus teveel van het goede.

Omgaan met stout gedrag: negeren


Goed gedrag belonen wil natuurlijk niet zeggen dat je hond altijd zal doen wat jij wenst. Het is en blijft immers een dier met een eigen willetje. Ongetwijfeld kom je op bepaalde ogenblikken in aanraking met stout gedrag. Blaffen naar andere honden, tegen de benen van bezoekers opspringen en overdreven enthousiast doorheen het huis hollen zijn bijvoorbeeld zaken die weinig baasjes kunnen appreciëren. Een eerste methode om stout gedrag te lijf te gaan, is om het simpelweg te negeren. Vaak is stout gedrag een manier van een hond om jouw aandacht als baasje te vragen. Het dier weet namelijk dat jij zal ingaan op wat het doet. Als je de hond echter helemaal geen aandacht meer geeft, vindt hij het plots niet meer zo leuk. De kans is dan ook groot dat hij er na een tijdje mee stopt.

Omgaan met stout gedrag: alternatieven bieden


Er is natuurlijk nog een tweede manier om vervelend gedrag te lijf te gaan. Je kan namelijk ook inspelen op wat de hond doet en hem overtuigen om iets anders te doen. Wanneer je huisdier bijvoorbeeld tegen de benen van een gast opspringt, kan je hem op zijn rug rollen en strelen over zijn buik. De hond geniet waarschijnlijk meer van de aanrakingen op zijn buik dan van het gespring tegen een been. Wanneer er de volgende keer iemand binnenkomt, opteert de hond sneller voor het gestreel. Door hem te overtuigen dat andere dingen leuker zijn, stopt de hond dus vlugger met gedrag dat jij als ergerlijk ervaart.

Liefde geven


Tot slot nog het advies dat elke eigenaar van een hond maar best in acht neemt. Honden zijn per definitie dieren die veel liefde nodig hebben van hun baasjes. Je kan een hond dus best trainen met de nodige zorgzaamheid en warmte. Met je dier gaan wandelen, het eens vastpakken voor een dikke knuffel of het af en toe een extra snoepje geven kan absoluut geen kwaad. Een beminde hond is vaak een tevreden hond, en dus een brave hond.